IZVEŠTAJ - ECPD MEĐUNARODNI SPECIJALISTIČKI PROGRAM HIPERBARIČNA MEDICINA - Beograd, 5 – 9. oktobar 2020.

 

ECPD MEĐUNARODNI SPECIJALISTIČKI PROGRAM

HIPERBARIČNA MEDICINA

(Beograd, 5 – 9. oktobar 2020.)

 IZVEŠTAJ

Evropski centar za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija (ECPD) organizovao je od 5 do 9. oktobra 2020. godine u Beogradu ECPD Međunarodni specijalistički program „Hiperbarična medicina“.

Ovaj program edukacije imaо је za cilj sticanje znanja iz oblasti hiperbarične medicine, sa posebnim fokusom na indikacije, kontraindikacije i moguće toksične efekte primene kiseonika u hiperbaričnim uslovima, kao i efekte primene hiperbarične oksigenacije u prevenciji i lečenju različitih patoloških stanja. Program je afirmisao značaj hiperbarične terapije kao dela multidisciplinarnog pristupa u lečenju kardivaskularnih oboljenja, dijabetesa, sistemskih bolesti, radionekroza, u neurologiji i drugim oblastima. Posebna pažnja je posvećena značaju primene ove terapije u pripremi i rehabilitaciji sportista.

Ko-direktori programa su bili prim. dr med. Miodrag Živković, istaknuti specijalista za pomorsku, hiperbaričnu i podvodnu medicinu, HBO Medical Center, Beograd, prof. dr Vladimir Jakovljević, Dekan Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu i prof. dr Vujadin Mujović, Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu. Predavači su bili istaknuti eksperti iz ove oblasti: Prof. dr Uroš Zoranović, VMA, Beograd, Prof. dr Dejan Čubrilo, Fakultet za sport, Novi Sad, Doc. dr Veljko Todorović, VMA, Beograd, Doc. dr Vladimir Živković, Medicinski fakultet Univerziteta u Kragujevcu, Doc. dr Branislav Baškot, Beograd, Dr Aleksandar Gajić, Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“, Banja Luka, Dr Suzana Milutinović, Urgentni centar KCS, Beograd, Ing. Rajko Bulajić, Mihajilo Pupin, Beograd i drugi.

Nastavni program obuhvatio je sledeće glavne teme:

·                     Istorija razvoja hiperbarične medicine

·                     Istorija razvoja hiperbaričnih komora

·                     Hipoksija – biohemijski aspekti

·                     Hiperoksija – biohemijski aspekti, toksični aspekti

·                     Fiziološki osnov za primenu hiperbarične oksigenacije

·                     Indikacije, kontraindikacije i komplikacije

·                     Urgentna primena hiperbarične oksigenacije

·                     Hiperbarična oksigenacija u internoj medicini (u kardiologiji, reumatologiji, endokrinologiji)

·                     Hiperbarična oksigenacija u onkologiji, hirurgiji, ortopediji, neurologiji i psihijatriji, oftalmologiji i ORL, sportskoj medicine

·                     Karakteristike i tehnika obrade i toaleta hroničnih rana vaskularnog porekla u sklopu HBO tretmana

·                     Interakcije lekova i HBO

·                     Praktičan rad sa jednomesnim kiseoničnim komorama i druge teme.

Na osnovu učešća u nastavi i stečenih znanja i veština tokom rada Škole, polaznici su dobili međunarodno validan Certifikat Evropskog centra za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija.

 

STUDIES

Announcement

Contact

European Center for Peace and Development (ECPD)  
University for Peace established by the United Nations

ECPD Headquarters
Terazije 41
11000 Belgrade
Serbia
office@ecpd.org.rs
+381 11 3246-041;
+381 11 3246-042;
+381 11 3240-673;

Free Joomla! templates by AgeThemes